אזור הרי ירושלים השייך למטה יהודה גדוש ביקבים שווים, בעסקי אוכל קטנים ובבשלנים ביתיים, והכל בתוך נוף ירוק מהיפים בארץ. פעם בשנה מתקיים באזור פסטיבל אוכל שבו אפשר למצוא לא רק פעילויות מעניינות סביב יין ואוכל אלא גם ארוחות בבתים פרטיים. הבתים של הבשלנים נפתחים לארוחות, שבהן ילדי הבית והשכנים משמשים כמלצרים ומארחים. מדובר באירוח אישי ויוצא דופן, שלא מתאים לכל אחד, אבל מי שכן מתחבר לקונספט יכול למצוא שלל טעמים של בית באווירה בלתי פורמלית.
היום, כשחוויית האירוח הביתי נפוצה ואפשר למצוא לא מעט מארחים, גם בערים הגדולות בתוך דירות צפופות וגם במושבים רחבי ידיים, אזור מטה יהודה נשאר האזור המוביל מבחינת ההיצע העשיר של מארחים ביתיים, המציעים בישולים ממקבץ מטבחים בעולם – מהמטבח הקווקזי והכורדי ועד המטבח הצרפתי והאינדונזי, כשבדרך עוברים גם במטבחי הודו והבלקן.
לרגל פסטיבל האוכל שמתקיים במטה יהודה, יצאנו לבדוק מה אפשר לאכול ולשתות באזור הפורה הזה - ממסעדות פופ אפ ועד מקומות שפתוחים כל השנה ומציעים לרגל הפסטיבל תפריט מיוחד.
האמפנדס של סופי
ישראלים רבים שלא ביקרו בארגנטינה, לא באמת מכירים את הבצק המיוחד ונהדר של המאפים הללו. עם בצק שהוא דק ופריך כאחד. לסופי, ממושב טל שחר, יש בדיוק את מגע הקסם הזה, שיוצר אמפנדס מושלמים, עם בצק נפלא, ומילויים מלאים לא פחות.
סופי מכינה במיוחד לכבוד הפסטיבל מארזים מיוחדים של אמפנדס בשלושה סוגי מילויים שונים: אמפנדס בשרי מלא בטעם, אמפנדס מנגולד ריקוטה ופרמז'ן ואמפנדס בצל וגבינות, אותם אפשר לקחת אל הטבע וליצור פיקניק מושלם ומלא בצק.
האמפנדס של סופי, טל שחר, שישי ושבת 10:00-18:00, 052-7987768 (בהזמנה מראש)
ילדתי שלי
בין כל השפע הירוק במשתלת שתילי הר, מסתתרת לה ילדתי שלי, עגלת קפה קטנה ומופלאה, שמצדיקה ביקור גם אתם לא מחפשים שום עציץ. מיכל ויעקב ברהום, המוכרים לרבים ממסעדת מאג'דה בעין רפא, הקימו את "ילדתי שלי", עגלת קפה ומאפים, לבתם לארה, בדיוק באותו מקום בו התחילו הם עצמם את דרכם הקולינרית, שם היא מגישה קפה משובח לצד מאפים נהדרים, מלוחים ומתוקים, בשילובים מפתיעים וקלאסיים, אותם מכינה אמה מיכל.
להשלמת החוויה אפשר לשבת לאכול באחד השולחנות הפזורים במשתלה, עטופים בשפע צבעי הצמחים והעציצים שמסביב.
ילדתי שלי, בתוך משתלת שתילי הר בכניסה לאבו גוש, שני-חמישי 8:30-15:00, שישי 08:30-14:00
הריקשה - אוכל הודי
מהרגע שנכנסים לחאן ההודי בו ממוקמת מסעדת הריקשה של תם דרור, מרגישים כאילו קפצתם לטיול קצר בדרום הודו. השטיחים על הרצפה, השולחנות והספות הנמוכות, המפות הצבעוניות, המוסיקה ההודית ברקע, ומעל הכל האוכל המצוין, כולם נמצאים שם ליצירת חוויה הודית המהפנטת. בריקשה, מגישה תם מנות הודיות מקוצ'ין ועד באגסו.
במהלך הפסטיבל, יתקיימו גם אירועים מיוחדים ביניהם סדנת ריקוד בוליוודית בה המבקרים יוכלו להרגיש חלק מסרט הודי ושוק הודי היישר מפושקר הכולל אמנות, בגדים, מוזיקה וכמובן אוכל הודי מעולה. ארוחה וסדנת ריקוד בוליוודית תתקיים בתאריך 24/3 יום חמישי, 19:00; שוק הודי וארוחה יתקיימו בתאריך 26/3 שבת, 12:00; אירוח הודי בחאן, כל יום שישי, 12:00-15:00;
כל האירועים מתקיימים ב"ריקשה" בתעוז, 054-2400863
חגיגת בשרים מהמעשנה
בחצר ביתו של דני בן דוד, הצופה לנוף של הרי ירושלים, המלכה היא דוקא המעשנה, סביבה מתנהל מסע קולינרי שלם ובה קורה כל הקסם. לאחר שנים בהן עבד במסעדות, החליט דני להתמסר לאהבתו האמיתית - עישון בשרים ולשלב בכך את חלומו – לארח בביתו אנשים לארוחות מעשה ידיו.
הוא הקים מטבח חוץ בחצר הבית, סביבו הציב שולחנות אירוח והאורחים יכולים לראות אותו בפעולה, שולף מהמעשנה נתחי פרימיום כפיקניה, עוף מעושן בשום שחור, נקניקיות צ'וריסו ביתיות מעושנות, בריסקט טקסס סטייל מעושן 12 שעות ונתחים נהדרים נוספים. לצידם מוגשים רטבים, ירקות צלויים, סלטים, לחם כפרי, טחינה מעושנת ועוד.
דני בן דוד, נורית 110 רמת רזיאל, כל שבת במהלך הפסטיבל בהזמנה מראש, 11:00-16:00, 052-4295709
אושפלו בגינה של אלונה
אולי אתם מכירים את אלונה אייזנברג מבלוג המתכונים והמלצות האוכל שלה, בלושה, בו היא מעלה מתכונים קלים להכנה לצד שלל מתכונים מהמטבח הקווקזי, רמז למוצאה כילידת דגסטן. לצד עיסוקה כחוקרת קולינריה וכמי שהיתה כתבת אוכל שנים רבות, השנה, לראשונה, החליטה להצטרף לפסטיבל האוכל הכפרי ולפתוח את ביתה בצור הדסה לחוויית טעמי הילדות שלה, הכי אותנטיים ומקוריים.
בחצר ביתה, על אש גלויה ממש כמו בדגסטן, היא מכינה את הפלוב, המוכר לנו יותר כאושפלו. "זהו אחד המאכלים הטעימים והמעניינים במטבחי מרכז אסיה וקווקז ומי שנחשב למאכל גברי כיוון שהיה היחידי שגברים עמלו על הכנתו בעוד שאת שאר המנות הכינו רק הנשים" היא אומרת. לצד הפלוב העשיר בטעמים עמוקים וטובל בשומן כבש שנמס לאיטו לתוך האורז, היא מגישה גם מאפים מסורתיים, חמוצים מעשה ידיה וסלטים רעננים.
אלונה אייזנברג, צור הדסה, שישי בהזמנה מראש, 052-6691878
Chez Rina
כששואלים את רינה מה היא מבשלת, היא עונה "אוכל זכרונות" - כזה שמעלה געגוע לאוכל שאכלה בילדותה, בבית אמה וסבתה. אוכל שהיה ממלא את הבתים בניחוחות טעימים. היא מבשלת אוכל יווני וטורקי, כמו זה שגדלה עליו בבית ולוקחת אותו לחגיגות ים תיכוניות נפלאות שמשמחות את הלב והבטן.
בכל יום חמישי במהלך הפסטיבל היא פותחת בבית טברנה יוונית עם שפע מאכלים, מוזיקה יוונית ושתייה מסורתית. בימי שישי ושבת בבוקר היא מארחת לארוחות של סולטנים, ומגישה מבחר של מזטים, ממולאים, קבבים טורקיים, דונר קבב, קציצות פראסה, סו בורק, סופלקי ועוד ועוד.
Chez Rina, תעוז משק 6, חמישי 20:00, שישי ושבת, 10:00-14:00, 050-7837208, בהזמנה מראש
יין ויקבים
יקב פלם
ביקב המשפחתי היפהפיה של משפחת פלם תוכלו לשבת במרפסת ולנשנש גבינות לצד כוס יין. ביקב הקימו לאחרונה חדר טעימה חדש ונטעו נטיעות חדשות של גפן.
כרם ברק
יקב משפחתי שמלא בפינות ירוקות ושקטות. כדאי לקפוץ לבקר ביקב ולו רק בשביל לטעום את סדרת פט נט שאותה השיקו ביקב ממש לאחרונה, ומתאימה בול לתחילת האביב.
יקב עגור
ביקב מקיימים טעימות מודרכות וסיורים ומגישים כיבוד עונתי שמגיע מהחקלאים של האזור. לאחרונה היו כמה שינויים ביקב, ונכנס שותף חדש שמביא איתו רוח רעננה.
נפתח לכם התיאבון? בימים אלה מתקיים באזור מטה יהודה פסטיבל אוכל כפרי, שיימשך עד 26/3; אפשר להצטרף גם לסיורים קולינריים. פרטים מלאים באתר הפטיבל